LemuriArt - Szinező

LemuriArt

LemuriArt1

A novemberi Színező Klubban a LemuriArt alkotói lesznek a vendégek, akik mesés ékszereket készítenek ásványokból. Velük beszélgettem a színeken keresztül:

- Hogy találtak Rátok az ásványok?

- Útmutató csillagokként jelentek meg az életünkben akkor, amikor szinte minden más, addig fontosnak tűnő dolog lezárulni látszott körülöttünk.

Nem találtunk munkát a tanult hivatásainkban, s ez a munkanélküli időszak sok, addig barátnak hitt embert el is riasztott, természetesen a családi és magánéletünket is befolyásolta, viszont ennek a nehéz időszaknak köszönhetően fogalmazódott meg bennünk, hogy valami újat szeretnénk elkezdeni, s nem visszaigazodni az addig nem bevált sémákhoz, elvárásokhoz. Akkor már tudtuk, hogy együtt szeretnénk belevágni valamibe, de még fogalmunk sem volt, hogy mibe? „Véletlenül” jutottunk el a tengerentúlon egy hatalmas ékszerpiacra, s ott ez egyik boltban odavonzotta a tekintetünket egy gyögyörű színkavalkád amely, mint kiderült egy ásványokkal és drágakő füzérekkel megrakott fal volt. Ez a látvány teljesen magával ragadott minket. Az ismerősünk, aki elvitt minket erre a vásárra, megemlítette, hogy ezekből a füzérekből ékszereket lehet készíteni. Visszagondolva nincs is rá épeszű magyarázat, hogy miért, de szinte minden pénzünket kövekre költöttük akkor. Rögtön utána meg is riadtunk, hogy mit fogunk csinálni ennyi kővel? De aztán a közelségük, a látványuk az életünk részévé vált és nagyon szelíden, kristályokhoz méltóan, belopták magukat az álmainkba is. Ékszerek formájában jelentek meg, megmutatták, hogy szeretnének kinézni, testet ölteni. Akkor már „csak” ahhoz kellett elég bátornak lennünk, hogy merjük követni ezeket az üzeneteket és az intuíciónkat. Mindennek már több mint nyolc éve, s azóta sem győzünk hálásak lenni a kristályoknak, hiszen nem csak hivatást adtak, de nagyszerű emberekkel is megismerkedhettünk általuk.

- Miként jelennek meg a színek az életetetekben?

- A ruhatárunk is mindig elég színes volt, de az ásványokkal való munka még bátrabb színhasználatra ösztönzött minket, s ami még sokban befolyásolta a színvilágunk bővülését, az a sok utazás, amiben részünk lehetett. Más kultúrák színvilága, akár a népviseletben, építészetben, akár az ékszerek szín és formavilágában nagyon sokban segítette és segíti a munkánkat, illetve gazdagítja az életünket nap mint nap.

- Mi a kedvenc színetek?

- Erre a kérdésre Bea rögtön rávágta, hogy neki a türkiz, mert az bármikor, bárhol, bármilyen formában felvidítja és energiával tölti fel. Én (Noémi), nem tudok egy színt megemlíteni kedvencemként. Azt hiszem engem az befolyásol, hogy éppen milyen élethelyzetben, hangulatban vagyok, hogy inkább a pasztelos, világosabb vagy inkább az élénkebb vagy sötétebb színek társaságát keresem.

- Van-e olyan történetetek, ami valamelyik színhez (színes ásványhoz) köthető?

- Még a kezdetekkor, amikor épp csak elkezdtünk a nagyobb nyilvánosság előtt is megjelenni az ékszereinkkel történt, hogy Bea leült megfűzni egy láncot, elég határozott elképzeléssel, de azon kapta magát, hogy a lánc valahogy másmilyen akar lenni. Követte a kövek sugallatait és ennek eredményeképpen egy nagyon furcsa színvilágú lánc született. Korallos, sárgás, de ugyanakkor kékes, zöldes, sőt lilás színek is képviseltették magukat a gyöngyök sorában. Néztük, néztük, mert nagyon furcsa szerzet volt, de ugyanakkor nagyon szeretnivaló is, így úgy döntöttünk, hogy nem fűzzük át. Azt gondoltuk, kizárt, hogy ilyen színeket valaki magára vegyen így együtt, de ha meg akart születni, akkor az asztalunkon a helye, legfeljebb majd csak dekorációként lesz jelen. Másnap mentünk árusítani a hétvégére, s már a rendezvény vége felé, egyszer csak megjelent egy hölgy, egy az egyben olyan színekben, mint a lánc. Beával egymásra is néztünk, nem akartunk hinni a szemünknek. A hölgy az asztalunkhoz lépett és persze rögtön kiszúrta a kis „újszülöttünket”, amit rögtön fel is próbált és persze nagyon jól is állt neki. Az ő lánca volt, szemmel láthatóan életre kelt rajta, teljesen egységben volt vele, és az ő nyakában nem is tűnt furcsa szerzetnek. Akkor értettük meg, hogy valójában sokszor számunkra ismeretlen embereknek fűzünk személyre szabott ékszereket. A mi dolgunk az, hogy elkészítsük őket, kitegyük őket az asztalra, s a gazdájuk előbb vagy utóbb, de eljön értük.

 

A lányokkal a novemberi Színező Klubban találkozhattok!

Időpont: 2014. november 12. 18-20h

Helyszín: Budapest, 1088 Múzeum u. 9. Új Föld Alapítvány (Kálvin térnél)

Bővebb információ: https://www.facebook.com/events/1504103216514502/

 

Amiért a Lányok bizakodóak az estet illetően?

- mert bízunk abban, hogy az ásványoknak és a színeknek köszönhetően színes egyéniségekkel találkozhatunk

- mert mindig öröm, érdeklődő és nyitott emberekkel megosztani a munkánkat

- mert színek, ásványok és érdeklődő emberek között csak jó hangulat lehet

Írj nekünk!

 1. Neved*
  Kérlek adj meg nevet!
 2. Telefonszámod*
  Kérlek add meg a telefonszámod!
 3. E-mail címed*
  Kérlek add meg az e-mail címed!
 4. Melyik szolgáltatásunk felől érdeklődsz?
  Kérlek válassz!
 5. Ide írd a kérdésedet:*
  Kérlek írd le a kérdésedet!
 6. Ellenőrző karakterek*
  Ellenőrző karakterek
    ÚjratöltÍrd be kérlek az ellenőrző karaktereket