Rúzs - Szinező

Rúzs

voros ecset 2A színeket mindenki egyedileg és sokféleképpen értelmezheti. A vörös szín azonban mindannyiunk számára egyértelműen a szenvedély, a forróság és az érzékiség jelképe. A vörös szín látványa fizikailag is hat ránk, felgyorsul a pulzusszám, szaporább lesz a lélegzet.

 

Igazi afrodiziákum ez a szín, főként, ha ajkainkon viseljük. A telt és piros ajkak mindig is vágykeltőek voltak a férfiak számára. Így minden nő kelléktárában helyet kell, hogy kapjon a VÖRÖS RÚZS! A történelem során számos uralkodónő, díva, szépségideál divatot diktálva piros színt viselt az ajkán, de volt olyan időszak, amikor kizárólag prostituáltak festették pirosra szájukat.

 

Vörös rúzs története..... A kezdetek - bizarr "rúzsreceptek"

5000évvel ezelőtt Mezopotámiában : féldrágaköveket zúztak porrá és ezzel festették meg ajkukat nők és férfiak egyaránt.

Ókori Egyiptomban sok nő hennát, mérgező jód- és brómtartalmú algakivonatot használt ajakszínezésre.  Az ő csókjuk bizony halálos volt. Nefertiti királynő, aki híres volt szépségéről növényi nedveket, hennát okkert és cinobert kevert össze majd vékony nádszárral kente ajkaira a festéket. 

 

QueenNefertiti

 

Kleopátra  rúzsreceptje: méhviasz, összezúzott vöröshangya vagy bíbortetű. Esetenként egy kis halpikkely is belekerült a keverékbe, hogy szépen csillogjon a száj.

I.Erzsébet karmazsinvörös ajkait a következő keveréknek köszönhette: méhviaszt kevert össze szárított virágokkal (rózsa, muskátli) kötőanyagnak arabmézgát, fügét, tojásfehérjét használt. Az elkészült massza színét egy cochineal nevezetű bogár összezúzott teste adta (amit még ma is színezőanyagnak használnak!).

 

I.Erzsébet

 

1770-ben az angol parlament elítélte azokat a nőket, akik pirosra festették szájukat. "Az ördög műve" - mondták a rúzsra ebben az időszakban. 1800-as években prostituáltak jelképe volt.

Nagy Katalin orosz cárnő egyes források szerint szolgálólányaival harapdáltatta pirosra az ajkait. Számomra hihetőbb az a verzió, hogy szárított, őrölt céklából, répából és glicerin keverékből készíttetett magának ajakszínezőt.

 

Nagy Katalin

 

A XX. század - vörös rúzs aranykora

1915- A rúzs mai formája egy labortechnikus találmánya, aki az ihletet a fegyveriparból merítette. Így született meg a töltényformájú, kicsavarható rúzs.

 

voros ruzs2

 

1920-as években a némafilmek rossz minősége megkövetelte az erős sminket, divat volt a pici csókos sötét vörös száj.

 

20as evek

 

1930-ban gazdasági világválság idején a mozi mesés világa menekülést jelentett a hétköznapok elől. Gyönyörű mozisztárok túlkerekített formájú, vörös színű ajkakat viseltek.

 

red lipstick

 

1940-es években katonák őrülten rajongtak az élénk vörös ajkú pin-up lányokért. Az 50-es években Marilyn Monroe és Elizabeth Taylor hatására minden nő pirosra akarja festeni a száját.

 

marilyn-monroe1

 

 

Elizabeth Taylor

 

Napjainkban - a vörös minden árnyalata

A szájfény 10 évig uralkodott a rúzs felett, de a vörös rúzs győzött! Erről tanúskodnak a kifutók sminkjei, reklámkampányok. Lehet az árnyalat narancsos, rózsaszínes, égő vörös, matt, fényes, krémes. Legalább egy legyen a neszeszerben.

Akinek még nincs, futás....!

 

voros ruzs1

 

Balázs Jelena

Sminkes

70/517 9448

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Képek forrása: yesterface,asztroverzum, mixonline, glamourdaze, dior

Írj nekünk!

 1. Neved*
  Kérlek adj meg nevet!
 2. Telefonszámod*
  Kérlek add meg a telefonszámod!
 3. E-mail címed*
  Kérlek add meg az e-mail címed!
 4. Melyik szolgáltatásunk felől érdeklődsz?
  Kérlek válassz!
 5. Ide írd a kérdésedet:*
  Kérlek írd le a kérdésedet!
 6. Ellenőrző karakterek*
  Ellenőrző karakterek
    ÚjratöltÍrd be kérlek az ellenőrző karaktereket